Giny Vos
Nieuws
Feniks
Feniks

In mijn ontwerp voor Poort van het Vechtdal bij Zwolle aan de A28 is de zon de belangrijkste lichtbron. Voor dit werk heb ik me laten inspireren door de mythe van de Feniks, om op een andere manier aandacht te vragen voor het vraagstuk van klimaatadaptatie en energietransitie.

Voor mij staat de feniks voor de onvoorstelbare kracht van de natuur en het vermogen van de natuur om zich steeds weer te herstellen, steeds opnieuw geboren te worden.

Het werk wordt opgebouwd uit 1763 stalen kokerprofielen, waarvan één of twee zijden bekleed worden met titanium. Dat titanium heeft een heel bijzonder kleurverloop van licht geel naar oranje, roze en paarsblauw, dat alleen door een bedrijf in Japan vervaardigd kan worden. De Feniks wordt 18 meter hoog en de vleugels hebben een spanwijdte van 22 meter.

In opdracht van de provincie Overijssel en mede gefinancierd door de gemeente Zwolle, de gemeenten Dalfsen, Ommen, Hardenberg en de waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen, en mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en BPD Cultuurfonds.

In samenwerking met de 3D-ontwerpers Bram Verhavert en Dennis Bacal heb ik de Feniks getekend, de engineering is door Femto Engineering gedaan en Qumey is begonnen met de eerste fase van de uitvoering. De verwachting is dat de Feniks najaar 2024 wordt opgeleverd.

Tekst Feniks