Giny Vos
Projecten
Licht-Wegen
Licht-Wegen, 2018

Gerechtsgebouw Breda

Mijn werk Licht-Wegen voor het Gerechtsgebouw Breda is inmiddels officieel in werking gesteld. Ik had graag veel mensen uitgenodigd voor de opening, maar die was uiteindelijk alleen voor de pers. Een radio-interview, opgenomen tijdens de opening, is hier terug te luisteren (11 november 2018 - Grensgeluiden 0:23:45 - 0:35:50)

Een chaos van lichtpuntjes gevat in twee driedimensionale blokken hangt in de entreehal van het Gerechtsgebouw. Licht als een verzameling bewegende deeltjes, oplichtend als een golfverschijning. De blokken bewegen op en neer als in een weegschaal. Elk blok telt meer dan 8.000 ledblokjes die allemaal afzonderlijk worden aangestuurd. Er doemen beelden op die zijn gebaseerd op woorden die handelingen beschrijven die in de rechtbank worden afgewogen en die tegelijkertijd letterlijke beweging suggereren. Het zijn woorden die ook een metaforische of zelfs een emotionele lading kunnen hebben: lekken, oplichten, uitwringen, scheiden, omleggen, enzovoorts. Vaak denk je te begrijpen wat je ziet, maar het volgt zijn eigen logica.

Licht-Wegen is een uniek en technisch vernieuwend werk dat ik gerealiseerd heb in samenwerking met Yens & Yens en Bram Verhavert.

View credits

Opdrachtgever: Rijksvastgoeddienst
Productie: Yens & Yens
3D animatie: Bram Verhavertå
Kunstadviseur: Esther Vonk en Gijs Frieling
Fotografie: Jannes Linders
Video: Adina Dragnea