12 Sculpturen met Bewaking

Stedelijk Museum Schiedam 1988

Dit project, ontwikkeld voor het Stedelijk Museum te Schiedam, omvat het gehele museum. Over de wanden en de vloeren van de zalen zijn zeer grote houten sculpturen opgericht en neergelegd. De monumentale installatie verdeelt het museum in zwarte en witte vlakken. In de entreehal staan twaalf aan bewakingscamera’s gekopplede monitoren opgesteld waarop het woord WATCH te lezen is. De letters ljjken twee dimensionaal. Pas bij nadere beschouwing, als de bezoekers die door de beeld heenlopen op gaan vallen, wordt duidelijk waarnaar je kijkt- en waar je zelf doorheen gelopen bent.

Het Stedelijk Museum Schiedam is een bewuste keuze geweest, omdat dit museum wat architectuur en bewakingssysteem betreft voldeed aan het concept. De openingshandeling werd verricht door 12 suppoosten uit verschillende musea.

Variabele afmetingen (12x)
Hout, beveiligingscamera's, monitoren

Credits

Tentoonstelling: ‘12 sculpturen met bewaking – een beeld voor de suppoost’
Fotografie: Annemiek Prins
Productie: Rob Jongbloed, John Vos, Monika Zwart, Maaike Klumper, Ap Duynhouwer, Ida Lohman, Wilma van der Lee, Maico van Dijk, Rolph Lohman, Ank Verrips, Jan van Dorp, Ed Jongbloed, René Pater, Rolph Marks
Special thanks to: Houthandel Jongeneel; Philips Nederland; Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam; Montevideo Amsterdam
Met ondersteuning van: Provincie Zuid-Holland
Video collectie: Stedelijk Museum Schiedam

Pers

Als een kunstenaar het kijkveld een beetje kan verbreden
Jetteke Bolten Rempt / AVIS / 1990