Giny Vos
Nieuws
Hybrid Globe
Hybrid Globe

In Amsterdam West, vlakbij Station Sloterdijk, is door de Architecten Cie een groot kantoorgebouw uit de jaren 70 vernieuwd. Het meest opvallend is een spectaculaire glazen koepel die een atrium van 300m2 overdekt. In opdracht van de hoofdhuurder van het gebouw, APG Pensioenfonds, heb ik voor dit imposante atrium een kunstwerk ontworpen.

De koepel associeer ik met een planetarium of een observatorium, een plek waar we vanaf de aarde naar het heelal kijken. Maar kijkend vanuit het heelal naar de aarde ziet de aarde eruit als een kwetsbaar ecologisch bolletje vol energie, omgeven door ruimteafval: satellieten en honderdduizenden brokstukken en afval van dode satellieten, raketten en ruimtestations die rond de aarde zweven. Een technologische schil die een voorwaarde is voor ons bestaan, maar die zichzelf dreigt te vernietigen door de toename van ruimtepuin. In mijn ontwerp wordt die schil verbeeld met 1.600 licht pixels (2 x 2 x 2 cm), transparante glasblokjes, die onder invloed van licht verschillende kleuren aannemen, en komt in een driedimensionale bolvorm van 10m3 in het atrium te hangen.

Het ontwerp is uitgewerkt in samenwerking met Kieran Hinde en zal dit najaar worden uitgevoerd door Anything is Possible.