The White Cube

Nieuwezijds Armsteeg Amsterdam 2012

The White Cube is een kunstwerk voor een wooncomplex in een veelgebruikte donkere en verwaarloosde steeg, een favoriete wildplasplek in het centrum van Amsterdam. De titel van het werk verwijst naar de tentoonstellingszaal als witte kubus: een smetteloze, spierwitte ruimte waarin stilte, aandacht en eerbied heersen. De tentoonstellingsruimte is terug te zien in de perspectivische tekening die de gehele façade van het complex beslaat en die door middel van verzonken lichtbuizen is aangebracht in platen van fijn geribbeld aluminium. Het werk creëert een heldere, schone bijna sacrale plek in het hart van de stad. De tekening, waarin bestaande ramen, deuren en brievenbussen een rol hebben gekregen, wekt in de nauwe, beschutte steeg de illusie van driedimensionaliteit.

Afm. 12 x 3.70 m
Aluminium, staal, gehard glas en leds

Credits

Opdrachtgever: Woonstichting De Key
Adviseur/Curator: Marieke Gerritsen, Harold Schouten
Initiatief: bewonerscommissie van de steeg
Productie: aannemersbedrijf Boonzaaijer b.v. en Bart Jan Hooft
Fotografie: Gert-Jan van Rooij, Hans Peter Föllmi
Met ondersteuning van: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Bouwfonds Cultuurfonds, stadsdeel Centrum

Pers

De week van The White Cube
Bob Witman / Volkskrant / 2012