Nieuws

Zaterdag 30 april is in Dordrecht de tentoonstelling GlassFever geopend, met mijn nieuwe werk Sjamaan in DordtYart. GlassFever is een grote manifestatie over glas in de hedendaagse kunst, gerealiseerd in samenwerking met Studio Berengo op Murano, Venetië.

In dit kader heeft DordtYart Rossella Biscotti, Folkert de Jong, Zoro Feigl, Tomáš Libertíny en mij de kans gegeven in Venetië een nieuw werk te ontwikkelen met de maestro's van Berengo. Het korte moment waarop het glas uit de oven komt, nog heet en vloeibaar is en zelf licht geeft, is het uitgangspunt voor mijn ontwerp geweest. Voordat het glas stolt, hard en bewegingsloos wordt, is het een grote bol van energie. Dit moment heb ik willen vertalen naar een monumentaal, dynamisch object van gegoten glas, dat door middel van natuurlijk licht opnieuw tot leven komt.

GlassFever is verspreid over vier lokaties in Dordrecht: het Dordrechts Museum, Huis van Gijn, het Patriciershuis en DordtYart, en is te zien tot en met 25 september 2016. Voor meer informatie zie www.glassfever.nl

DordtYart
Maasstraat 11
3313 CR D1 Dordrecht
www.dordtyart.nl

I'll be Your Mirror

Op maandag 18 april 2016 is I'll be Your Mirror feestelijk onthuld, met een performance van het Utrechtse dans- en muziekgezelschap De Dansers en een openingswoord van Kees Diepeveen, de wethouder van cultuur.

I’ll be Your Mirror is een grote spiegel, opgehangen als een gong. De spiegel bestaat uit 15 segmenten die, in een slow performance, ten opzichte van elkaar bewegen. De spiegel wordt geactiveerd door geluid in de ruimte en kan langzaam bewegen, maar ook schoksgewijs in stukken breken. Vlak voor aanvang van de voorstelling gaan de delen sneller te bewegen. Ook het licht erachter gloeit dan op. Het publiek ziet zichzelf, maar de spiegel speelt met de verwachtingen- net als in het theater staat de toeschouwer af en toe op het verkeerde been.

Passage de la Baleine

Het kunstwerk Passage de La Baleine voor de Oude Lombardsteeg in Leeuwarden is op 27 augustus 2015 onthuld. Het kunstwerk is 60 meter lang en zowel een passage als een walvis. Licht en ritme spelen een grote rol in het werk. De ribben van het walvisskelet vormen de bogen van de passage, de passant wordt voor even opgenomen in het binnenste van de vis. Het licht dat uit de ribben schijnt brengt de hele passage in beweging, water golft langs de wanden; de walvis komt tot leven.

Kunstuur Avrotros, documentaire van Jeanne van der Horst (start 1:50) 17/4/2016>>
Plaatsing van de proefrib op locatie 24/8/2014>>
Interview omroep LEO (start 1:55) onhulling 27/8/2015>>
Interview GPTV onthulling 27/8/2015>>
Voorproefje van de documentaire van Jeanne van der Horst >>
Weerbericht Piet Paulusma vanuit Leeuwarden 26/8/2015>>
Facebook >>
Ellien Cusveller in gesprek met Giny Vos >>
Walvis_redt_Leeuwarder_steeg >>
Een walvis zwemt door de steeg >>
Feest in de Passage de la Baleine >>